Cât costă coronavirus: consecințele fabuloase din economia mondială
Dincolo de oamenii care s-au îmbolnăvit sau și-au pierdut viața din cauza coronavirus, epidemia provenită din China are o serie stufoasă de victime colaterale, cele mai multe dintre ele, din domeniul financiar.
Nu trebuie să fii expert economic ca să-ți dai seama că, dincolo de panica din supermarket, cei mai mulți oameni au renunțat în această perioadă la concedii, cine la restaurant sau orice fel de deplasări. Astfel, panica are un efect dezastruos pentru foarte multe industrii, iar pagubele economice se resimt atât la nivel local, cât și global, în activitatea burselor din întreaga lume.
Nu mai puțin de 3.300 de miliarde de dolari s-au pierdut la bursă în ultimele patru ședințe de tranzacționare. Din păcate, activitatea multor companii este afectată de extinderea rapidă a infecțiilor în Coreea de Sud, Italia și Iran, iar această realitate se resimte financiar. Ca să ai o imagine mai clară a pagubelor, cifra de mai sus se apropie foarte mult de Produsul Intern Brut al Germania, 3.677 de miliarde de dolari. Nu este departe nici de economiile adunate ale Italiei (1.935 miliarde de dolari) și Spaniei (1.311 miliarde de dolari).
Punctual, au fost foarte afectate Indexul Semiconductorilor Philadelphia, în scădere cu 3,2 procente în bursa din New York, dar și Nvidia, cu o scădere de 3,7% și Qualcomm, scădere de 3,1%. Nu mai puțin de 29 din 30 de acțiuni din spatele indexului au scăzut. Singura care a fost pe plus este TSMC, dar creștere a fost de doar 0,6 procente.
Aurul este în continuare în creștere, ajungând la maximul ultimilor 7 ani. Mare problemă nu este însă neapărat situația actuală cauzată de coronavirus, ci lipsa unor prognoze optimiste în viitorul apropiat. ”Nu este o problemă de dacă. Este o problemă de când și câți oameni vor fi infectați”, a declarat Anne Schuchat, directorul adjunct al CDC, Centrul pentru Prevenție și Control al Bolilor din SUA.